Just one bite… Aaaaaand it’s gone

Kennen jullie dat? Dan maak ik een keer van die verantwoorde granolarepen omdat ik eens een gezonde snack wil meenemen (in plaats van altijd maar een Twix in m’n bakkes te proppen) is verdorie de helft al op voordat ik überhaupt op de plaats van bestemming ben.

Om de één of andere reden snappen mijn handen, hersenen en buik het fenomeen: ‘één stukje’ gewoonweg niet. Of het nu om iets gezonds gaat (komkommer/wortel/paprika) of om iets ongezonds (chips/chocola/stokbrood)… ik blijf vreten. Laatst heb ik geleerd dat je, als je wilt opstaan (vanuit een stoel of bed), een laagje vet over je buikspieren nodig hebt. Anders schijn je gewoon niet overeind te kunnen komen. Nou weet ik niet of dit per definitie waar is, maar ik heb voor mezelf gewoon besloten dat ik er in geloof. Dus ik kan met trots zeggen: opstaan is voor mij geen probleem!

Afijn, terug naar die granolareep, ik heb namelijk een lekker receptje dat ik graag met jullie wil delen:

Wat hebben we nodig:

  • 175 gram havervlokken
  • 85 gr gemengde ongezouten noten
  • 70 gr notenpasta
  • 190 gr dadels (medjoul dadels zijn het lekkerst)
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • snuf zeezout
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels kokos

Hoe maken we het:

  • Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de havervlokken in een ovenschaal en rooster deze een minuutje of 15 tot ze goudbruin zijn. Zet ze vervolgens apart want ze moeten afkoelen.
  • Doe ondertussen de noten en de dadels in een keukenmachine en mix dit tot een plakkerige pasta.
  • Verwarm vervolgens de notenpasta met de honing in een kleine steelpan en voeg dit bij de dadelpasta.
  • Voeg de rest van de ingrediënten (ongezouten noten, zeezout, vanille-extract, rozijnen en kokos) erbij en kneed alles goed door.
  • Spreid het mengsel uit over een bakplaat (of lage schaal) en druk het goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel, om te voorkomen dat je repen uit elkaar vallen.
  • Zet de schaal minstens twee uur in de koelkast.
  • Lang genoeg gewacht? Snij het met een scherp mes in blokjes of repen.
  • Smullen maar!

 

Tip: Niet zo dol op noten of kokos? Gedroogd fruit, zaden of chocolade-stukjes werken ook. Wil je bijvoorbeeld een lekkere chocoladesmaak aan je reep? Gooi dan op het laatst wat cacaopoeder door het mengsel, ook heerlijk! Bewaar je repen luchtdicht in de koelkast, dan kun je twee weken genieten.

Aanbevolen artikelen